Maijan sanoin

On aika -runokirjan esipuhe 15.10. 1995

Urpo Lahtinen tunnettiin omaperäisenä, vahvana, särmikkäänä persoonallisuutena. Itse hän on kuvannut itseään ja keräämäänsä taidekokoelmaa seuraavasti:

”Kokoelma
on minun persoonani kuva.
Mikään ei kerro minusta
yhtä paljon
kuin taide,
jota olen kerännyt
ja rakastanut”

Yhteisen elämämme aikana sain tuntea myös sen Urpon, joka oli julkisuudelle tuntematon. Elämä tietenkin koko ajan muutti ja kasvatti meitä molempia, opetti löytämään elämästä, toisistamme ja itsestämme olennaisimman. Varsinkin sairaudet opettivat paljon.
Ehkä tärkeintä sinä aikana, jonka Urpon kanssa saimme olla oli se, että meillä oli yhteinen tavoite siitä, että hän tulee terveeksi ja että meillä oli voimaa tehdä päivittäin kaikkemme sen tavoitteen saavuttamiseksi.

Oli aikoja, jolloin Urpo kadotti uskonsa, ja minä kannoin meitä eteenpäin. Mutta oli myös hetkiä, jolloin minä uuvuin ja hän rohkaisi minua jatkamaan. Koskaan emme kuitenkaan väsyneet yhtä aikaa, emmekä koskaan kadottaneet tavoitettamme. Viimeisessä puheessaan, jonka Urpo piti ystävillemme Ystävyyden Juhlassa 10.9.1994, hän kertoi yhteisestä tavoitteestamme ja elämästämme seuraavasti:

”Rakkaat ystävät, olen kutsunut teidät tänne juhlimaan kanssani parantumistani. Monia teistä en ole pitkään aikaan nähnytkään, mutta olette olleet mielessäni. Olen kamppaillut liikuntakyvystä sairastumiseni jälkeen. Taistelu jatkuu edelleen – toivottavasti voitollisena.
Huomenna tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun meidät vaimoni Maijan kanssa vihittiin. Avioliittomme alkoi vastamäkeen raskaissa merkeissä. Olemme kuitenkin onnellisia yhdessä. Yhteinen taistelu elämästäni on hitsannut meidät yhteen. Se on opettanut meitä rakastamaan ja auttamaan toisiamme. Jokainen päivä on uusi lahja, vaikkakin rankka. Sairaus on koulinut minua ja laittanut elämän arvot uuteen järjestykseen. Terveyden ja rakastavan puolison merkitys on korostunut. Kiitos teille kaikesta tuesta ja avusta tänä aikana. Ystävyytemme on rohkaissut ja auttanut minua yrittämään.

Malja teille kaikille ja vaimolleni, jolla on ollut kestämistä.”

Es tiempo – on aika, Villa Urpossa 15.lokakuuta 1995, Maija Lahtinen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *